Klinička slika

Aldosterona hipertenzija, Endokrini uzroci hipertenzije

Sadržaj

Aldosteronizam Uzrok nastanka Najčešći uzrok primarnog hiperaldosteronizma je adenom u zoni glomerulozi nadbubrežnih žlezdi, po pravilu malih dimenzija i obično solitaran. Pored adenoma, bolest je često uzrokovana i bilateralnom hiperplazijom zone glomeruloze, dok je karcinom veoma redak.

Hipertensi

Sekundarni hiperaldosteronizam se javlja kod srčane dekompenzacije, ciroze jetre, nefrotskog sindroma, hipertenizije u različitim nefropatijama kao što su hronični glomerilonefritis i intersticijumske nefropatije. Klinička slika Primarni hiperaldosteronizam Connov sindrom - Osnovni klinički znak je arterijska hipertenzija povišen krvni pritisak praćena izvesnim simptomima uslovljenim hipokalijemijom i metaboličkom alkalozom.

Primarni aldosteronizam Connov sindrom Riječ je o hiperaldosteronizmu zbog autonomnog stvaranja ovog hormona u adrenokorteksu uslijed hiperplazije, adenoma ili karcinoma. Javlja se epizodna slabost, povišenje arterijskog tlaka i hipokalijemija. Dijagnostika uključuje određivanje aldosterona i reninske aktivnosti u plazmi. Liječenje ovisi o uzroku: tumor se po mogućnosti uklanja, a kod hiperplazije spironolakton ili slični lijekovi mogu normalizirati arterijski tlak i suzbiti druge kliničke simptome.

Hipertenzija je obično umerenog stepena, ne postoje značajne promene na očnom dnu, a retko su prisutni znaci opterećenja levog srca i oštećenja bubrega. Bolesnici se žale na jaku mišićnu slabost, na periodične paralize, naročito u donjim ekstremitetima, najizraženije valsartan hipertenzije buđenja, zatim na osećaj parastezija i povremene tetaničke grčeve.

Postoje još nokturija noćno mokrenjeumeren poliuričko-polidipsički sindrom povećano izlučivanje mokraće, povećan osećaj žeđia aldosterona hipertenzija je odsustvo otoka.

krvni pritisak koji varira

Sekundarni hiperaldosteronizam-ovi bolesnici nemaju hipertenziju, već hipokalijemiju i alkalozu. Za razliku od primarnog karakteriše se istovremenim postojanjem povišenih vrednosti aldosterona i renina u plazmi.

Ingrid Prkačin, prim. Patofiziologija RH povezana je s povišenom razinom aldosterona zbog čega važnu ulogu u terapiji imaju antagonisti mineralokortikoidnih receptora MRA. Denervacija bubrežnih arterija DBA radiofrekvencijom jedna je od obećavajućih novih metoda liječenja rezistentne hipertenzije RHrefraktorne na optimalno liječenje kombiniranom antihipertenzivnom terapijom koja uključuje 3 i više lijekova iz različitih antihipertenzivnih skupina, a od kojih jedan mora biti diuretik. Potrebno je prethodno isključiti sekundarne uzroke, neadekvatno mjerenje tlaka te nesuradljivost bolesnika. Pathophysiology is associated with increased levels of aldosterone, which is why mineralocorticoid receptor antagonists play a significant role in therapy.

Dijagnoza Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalazom hipokalijemije i alkaloze pri čemu treba voditi računa da bolesnik nije na diuretskoj terapiji i da je bio na normalnom unosu natrijumaodređivanjem aldosterona u plazmi i renina.

Za lokalizacoju procesa najveću vrednost imaju CT i scintigrafija nadbubrežnih žlezdi. Lečenje Kod primarnog hiperaldosteronizma sprovodi se hirurško lečenje i to laparoskopsko.

gospina trava hipertenzija

Kada je uzrok bilateralna hiperplazija, onda se terapija sprovodi aldosterona hipertenzija antagonisti kalcijuma, ACE inhibitori, spronolakton. Lečenje sekundarnog hiperaldosteronizma se sastoji u lečenju osnovne bolesti i primene antagonista aldosterona.

1 faza 1 hipertenzije liječenje stupanj