Pellentesque habitant morbi tristique senectus

Hipertenzija novosibirsko

Sadržaj

  hipertenzija novosibirsko

  Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, bolesti srca i krvnih sudova, uključujući i srčane udare, moždane udare i hronične srčane poremećaje, i dalje su glavni uzrok smrti na globalnom nivou. Svake godine od njih umre oko 17 miliona ljudi, a većinu problema uzrokuje hipertenzija, konstantno visok krvni pritisak.

  Prije nekoliko godina, Levina i njene kolege otkrili su novi metod borbe protiv ove bolesti.

  hipertenzija novosibirsko

  Hipertenzija novosibirsko lanci mogu značajno da promijene rad gena čovjeka ili životinja povećanjem ili smanjenjem njihove aktivnosti. Ovo svojstvo oligonukleotida podstaklo je ruske biologe na ideju da raspravljati liječenje hipertenzije mogli da se iskoriste za borbu protiv hipertenzije, mijenjajući rad gena koji kontrolišu širenje i sužavanje zidova krvnih sudova.

  hipertenzija novosibirsko

  Prije godinu dana Levina i njen tim uspješno su testirali rad ove metode tako što su stvorili gensku terapiju koja je potisnula aktivnost jednog od gena, ASE1, koji je povezan sa sužavanjem krvnih sudova. Uspješno sprovedeni eksperimenti su naveli naučnike da razmisle o stvaranju zamjene za takozvane beta-blokatore.

  1. Homepage U kojoj dobi počinje hipertenzija?
  2. Visok gornji krvni pritisak a nizak donji
  3. Izolirana dijastolna hipertenzija

  Danas se beta-blokatori često koriste kao glavni lijek za hipertenziju. Oni čine krvne sudove manje osjetljivim na signale zbog kojih se oni sužavaju, a srce kuca brže.

  Uprkos na sve njihove prednosti, beta-blokatori imaju mnogo nuspojava. Oni narušavaju rad bubrega, uzrokuju probleme sa spavanjem i uzrokuju poremećaje glukoze u metabolizmu.

  hipertenzija novosibirsko

  Ruski biolozi smatraju da se većina ovih problema može izbjeći tako što se blokiraju lanci gena koji su odgovorni za sastavljanje proteina u ćelijama srca i krvnih sudova. Uveli su ih u šuplje nanočestice napravljene od silicijuma, koje su sposobne hipertenzija novosibirsko prodru unutar ćelija ljudi i drugih sisara.

  hipertenzija novosibirsko

  Naučnici su testirali lijek na nekoliko pacova, koji su bili skloni veoma teškim oblicima hipertenzije u stresnoj situaciji. Kako su pokazali eksperimenti, male doze nanočestica smanjivale su pritisak za oko milimetara na stubu žive, s tim što je jedna doza bila dovoljna za cijelu nedjelju.

  Kako ističu istraživači, životinje nisu imale nikakve opasne nuspojave koje se javljaju prilikom uzimanja većih doza beta-blokatora.

  Levina i njene kolege se nadaju da će ovo pomoći da njihov lijek brzo prođe klinička ispitivanja i da uđe u medicinsku praksu.

  hipertenzija novosibirsko