Hipertenzija

Nistagmus hipertenzije

Sadržaj

  nistagmus hipertenzije

  Pokreti oka, ili gledanog tijela, kao i glave i tijela gledatelja u prostoru, dovode do pomijeranja svjetlosnog zraka koji upada na mrežnjaču. Jedan primjer fiziološkog nistagmusa je takozvani optokinetički nistagmus.

  Osvrtom na druge organske sustave se traže simptomi disfunkcije drugih moždanih živaca, poput poremećaja vida 2. Treba tražiti druge neurološke simptome, poput slabosti i osjetnih poremećaja, te da li su oni povremeni ili stalni. Utvrđuju se neneurološki simptomi mogućih uzroka, uključjući mučninu, povraćanje i proljev botulizampalpitacije, osjetljivost na toplinu i mršavljenje Gravesova bolest i tegobe pri kontroli mokrenja multipla skleroza. Ranija anamneza treba tražiti postojanje poznate hipertenzije, dijabetesa ili oboje, aterosklerozu, osobito cerebrovaskularnu bolest i alkoholizam.

  Pri vožnji vozom i gledanju jednog te istog predmeta u daljini, oči čine brze horizontalne kretnje, kojih onaj koji gleda nije svjestan. Do ovog tipa nistagmusa dolazi, zato sto se gledani objekti kontinuirano pokreću nasuprot mrežnjači.

  nistagmus hipertenzije

  U ovom slučaju nistagmus se događa nistagmus hipertenzije mirovanju tijela i očiju. Kao uzrok ovog treperenja mogu biti uzročni provokantni pokreti prije stanja mirovanja. Pogotovo neka oboljenja u malom mozgu i na samom korijenu mozga ili u vestibularnom sistemu sistem ravnoteže ali i upotreba nekih droga kao sto je naprimjer Extasy, mogu prouzrokovati nistagmus.

  nistagmus hipertenzije

  U ovom slučaju je to nekoordinacija između dva važna fiziološka sistema kao sto su gledanje i osjećaj ravnoteže. Nistagmus uzrokovan bolešću se može podijeliti na periferni i centralni.

  MS - priručnik Simptomi multiple skleroza Građa mozga i leđne moždine je takva da postoje područja u kojima oštećenja u vidu demijelinizacijskih plakova u početku bolesti ne uzrokuju nikakve smetnje, ili su nistagmus hipertenzije minimalne i nespecifične. Rani znaci bolesti obično su blagi te oboljela osoba najčešće u početku ne traži medicinsku pomoć ni mišljenje specijalista, a sami simptomi dođu i prođu. Ponekad tek nakon drugog ili nekog od sljedećih napadaja liječnik od bolesnika saznaje da je on i ranije imao tipične početne simptome ove bolesti koji su spontano nestali nakon nekoliko dana. Početni simptomi multiple skleroze često su dvostruki vid dvoslikemiješanje crvene i zelene boje ili čak potpun gubitak vida na jednom oku, parestezije utrnulosti ili motorička slabost ekstremiteta, trupa ili jedne strane lica, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, otežana kontrola mokrenja i stolice, a mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, poremećaj govora, ukočenost mišića, pa čak i mentalni poremećaji.

  Do perifernog dolazi pri oštećenju organa zaduženih za ravnotežu ili pri oštećenjima osmog moždanog nerva nervus vestibulocochlearis. Jedna forma ovog perifernog nistagmusa je paroksizmalna vrtoglavica vrtoglavica usljed pokretanja. Ona se javlja kada se, naprimjer, brzo vrtimo u krug.

  nistagmus hipertenzije

  Centralni nistagmus je najčešće posljedica oštećenja mozga. Patološke forme nistagmusa se nalaze često kod male djece. Pregled kod očnog doktora, po mogućnosti specijaliziranog u strabološkom ili ortooptičkom smjeru je u ovom slučaju neophodan, zato što nistagmus može biti posljedica nedostatka pigmenta u očima albinizamili nekih drugih oboljenja očiju kojima je neophodna terapija.

  nistagmus hipertenzije

  U najvećem broju slučajeva dolazi do nistagmusa u horizontalnom smijeru, iako postoji i vertikalna i rotaciona kružna forma nistagmusa, ili kombinacija smjerova. Ovi trzaji se u nekim slučajevima mogu kompenzirati sa fiksiranjem pogleda u neki vrlo blizak objekat ili sa pronalaženjem takvog položaja glave gdje se pokreti oka smanjuju ili prestaju. Pravac pogleda u kojem nistagmus prestaje se zove neutralna zona.

  Nistagmus se ne smije pomiješati sa Mikrosakadama, lokalnom adapcijom ili okularnim tremorom. Ovaj se nistagmus javlja samo nistagmus hipertenzije određenoj devijaciji pravca pogleda.

  nistagmus hipertenzije

  Po uzroku tablete visok pritisk jačini razlikujemo: Nistagmus krajne tačke pogleda vrlo slab i do njega dolazi tek kod pravca pogleda preko 35° i jos nije klasificiran kao bolest Nistagmus ugla pogleda srednje jak i do njega dolazi pri devitacijama ispod 35° Nistagmus paretičkog pogleda veoma jak i trzaji vraćaju oko do sredine Nemogućnost držanja pogleda se nistagmus hipertenzije smije pomiješati sa paralizom pogleda, kod koje je poremećen inervacioni impuls potreban za pomijeranj oka.

  Nistagmus hipertenzije mogu biti razni a prostiru se od lijekova antiepileptički lijekovi ili lijekovi za smirenje do oštećenja moždanog korijena i moždanih živaca koji inerviraju očne mišiće.