Kardiovaskularne i metaboličke bolesti

Odvod hipertenzija

Autor Tanja Božić Podijelite članak Gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske tisuća ljudi ima povišen krvni tlak, a samim time i tri puta veći rizik od srčanog udara, pet puta veći rizik od zatajenja srca i osam puta veći rizik od moždanog udara.

Megamenu content

Štoviše, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore da čak Te zabrinjavajuće brojke govore ne samo o organskim uzrocima visokog tlaka nego i o načinu života i prehrane koji su među ključnim čimbenicima pojavnosti visokog tlaka u svim dobnim skupinama. Sol kobna za tlak Visok odvod hipertenzija tlak ili hipertenzija zapravo je napetost u arterijama, krvnim žilama koje odvode krv iz srca u ostale odvod hipertenzija.

Jedan od glavnih uzroka povišenog tlaka jest konzumacija velikih količina soli. Ranim otkrivanjem i liječenjem moguće je spriječiti potencijalno ozbiljne komplikacije, među kojima je najopasnija ishemijski moždani udar - objašnjava akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca", predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

U osoba u kojih je dijagnosticirana arterijska hipertenzija potrebno je učiniti više od liječenja medikamentima. Prvi je korak promjena prehrambenih i životnih navika.

Milanović je minirao sporazum Drnovšeka i Račana

Preporučuju se i kućne samokontrole tlaka kojima se dobiva precizniji uvid u tijek bolesti i uspješnost liječenja. Od hipertenzije obolijevaju i žene i muškarci - dodaje akademik.

odvod hipertenzija vodoravna traka hipertenzija

Prekomjerna tjelesna težina također je razlog za pojavu visokog tlaka, i to bez obzira na dob. Budući da su Hrvati među najdebljima na Starom kontinentu, tlakaši pa i smrtnost od posljedica povišenog tlaka kod nas su vrlo česti.

Svaki treći Hrvat koji pati od problema s visokim tlakom mogao bi ga kontrolirati i normalizirati pazeći na prehranu i smanjujući unos soli i nitrata na jednu čajnu žličicu dnevno.

odvod hipertenzija kako se visoki krvni tlak kod muškaraca

Iako se to čini puno, u hrani tijekom dana pojedemo i više od toga jer sol ne unosimo samo soleći jelo. Krije se u svakoj hrani koju pojedete — od peciva do konkretnih obroka, a posebno su opasne tzv. Više kontrola s godinama Tako se u tijelo dnevno unese od 10 do 20 puta odvod hipertenzija soli nego što nam je zaista potrebno, a visok tlak tek je jedna od posljedica takve prehrane.

odvod hipertenzija dobri hipertenzija pilule

Slijede ga problemi s bubrezima, zadržavanje tekućine u masnim naslagama, oko zglobova Zaklada "Hrvatska kuća srca" i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u subotu Cilj je kampanje ukazati na važnost pravodobnog otkrivanja i liječenja hipertenzije, s obzirom na to da njezino neliječenje višestruko povećava mogućnost nastanka fibrilacije atrija, aritmije od koje boluje oko jedan posto populacije te koja, ako se primjereno ne liječi, može prouzročiti brojne komplikacije, uključujući i smrtonosni moždani udar.

Građanima koji se odazovu, mjerit će se krvni tlak od 10 do 14 sati, i to pomoću tzv. Microlife Afib tlakomjera.

territory selector

Osim preciznog određivanja arterijskoga tlaka, ti tlakomjeri istodobno upozoravaju na postojanje fibrilacije atrija, pa stoga imaju preporuku Hrvatskoga kardiološkog društva, Hrvatskoga društva za hipertenziju, Britanskoga i Europskoga društva za hipertenziju BHS i EHS te Britanskoga nacionalnog instituta za zdravstvo i kliničku izvrsnost NICE. Svatko tko se odazove akciji doznat će trenutačne vrijednosti svog krvnoga tlaka i dobiti preporuke o učestalosti budućih kontrola.

Možda ste čuli za izraze hiperlipidemija i hiperkolesterolemija, koji se odnose na prekomjernu količinu lipida, ili preciznije, prekomjernu količinu kolesterola u tijelu.

Kampanja će se odvod hipertenzija u Zagrebu provoditi i u Osijeku, Splitu i Rijeci, a rezultati će biti predstavljeni u rujnu na Svjetski dan srca.